RECEPT: Glühwein, 3x anders

SONY DSC

De Sint is weer naar Spanje, voordat je het weet is het weer kerst (jeej!) en buiten is het nat en koud. Perfect weer om weer eens Glühwein te maken! Verwarming aan, kaarsjes aan, een pot heerlijk geurende Glühwein op het vuur en het mag van mij buiten naar hartenlust sneeuwen, hagelen, stormen of honden en katten regenen ;-). Er zijn zoveel manieren om het te maken, maar ik beloof je, zelf gemaakte Glühwein is vele malen beter dan die je bijvoorbeeld in de supermarkt koopt. De basis hiervan zijn namelijk vaak goedkoop gemaakte massa wijnen, waarbij het gebrek aan smaak wordt gecompenseerd door het toevoegen van veel suiker. Maak je Glühwein van een goede kwaliteitswijn, dan hoef je voor de smaak minder suiker toe te voegen. Scheelt weer! En om het allemaal nog makkelijker te maken, heb ik mijn 3 favoriete Glühwein recepten voor je opgezocht:

Het recept van Marqt, een goed basisrecept

Ingrediënten:

  • 1 liter soepele rode wijn
  • 1 citroen, in partjes
  • 1 sinaasappel, in partjes
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kruidnagels

Bereiding: Giet de rode wijn in een ruime pan en voeg citroen- en sinaasappelpartjes toe, een doormidden gebroken kaneelstokje en 4 kruidnagels. Verwarm het mengsel zachtjes (niet laten koken, want dan verdampt de alcohol) en laat de smaken minimaal 15 minuten in de wijn trekken. Zeef de Glühwein en roer er suiker naar smaak door. (bron: receptkaart, www.marqt.com)

blog-post-8-pic-1-1024x764

Het recept van Nigella Lawson, met steranijs en cognac

Ingrediënten:

  • 1 fles robuuste rode wijn
  • 4 kaneelstokjes
  • 1 krul sinaasappelschil van 13 cm (met dunschiller)
  • 75 gram suiker
  • 1 ster-anijs
  • 5 hele kruidnagels
  • 0.8 dl cognac

Bereiding: Breng de wijn en de andere ingrediënten in een grote pan tegen de kook aan. Zet het vuur heel laag (laat de wijn niet koken!). De Glühwein is klaar wanneer al het suiker is opgelost. Je kunt de pan op een laag pitje laten staan, zodat de wijn lekker warm blijft. (bron: Nigella’s kerst, Nigella Lawson, uitgeverij Contact).

Het recept van Women’s Health, met pompoen en laag in calorieën

Ingrediënten:

  • 1 kleine pompoen in blokjes, zonder zaadlijsten en schil
  • schil van 1 sinaasappel
  • 1 theelepel hele kruidnagels
  • 200 gram fijne suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 150 ml honing
  • 1 fles rode wijn

Bereiding: Verhit alle ingrediënten behalve de wijn in een sauspan met 250 ml water. Kook het geheel voor 40-45 minuten onder regelmatig roeren, totdat de pompoen zacht en doorzichtig is. Laat alles afkoelen. Zodra het pompoenmengsel goed is afgekoeld voeg je de wijn toe. Zet het een nachtje in de koelkast, zodat alle smaken goed in de wijn trekken. Haal het wijnmengsel de volgende dag uit de koelkast en pureer de pompoen voorzichtig. Giet de wijn door een zeef in de een grote sauspan, zodat je alleen een vloeibare substantie overhoudt. Warm de wijn op en serveer met een paar schijfjes sinaasappel. (bron: www.womenshealthmag.nl).

gluhwein

Succes! Heb je een ander recept die ik ook eens zou moeten proberen, laat het  weten in een reactie, de winter is nog lang dus er is nog genoeg tijd om het uit te  proberen!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s