Champagne; de 7 valkuilen

slide_362496_4078896_free

Je zou denken dat Champagne drinken redelijk foutloos kan, ik bedoel, hoe moeilijk kan het zijn? Je schenkt het, en vervolgens drink je het. Easy peasy. Maar, natuurlijk is er een maar, het is niet zo makkelijk als het lijkt! Elise Losfelt, van Moët & Chandon, een zesde generatie wijnmaakster, verteld dat er een juiste manier is om Champagne te drinken, zodat alle smaken en aroma’s het beste tot zijn recht komen. Lees hieronder de 7 valkuilen- en dus wat je kan doen om die te vermijden;

slide_362496_4078902_free

1) Je gebruikt een flute.

Een witte wijnglas is optimaal, zegt Losfelt, omdat de wijdere kelk ervoor zorgt dat de wijn zich opent en je daardoor van alle aroma’s en complexiteit kan genieten. “De traditionele Champagne fluiten hebben een feestelijke vorm en zijn perfect om de stroom bubbels voor het voetlicht te brengen, maar hun smalle vorm verstikt eigenlijk de aroma’s en smaken,” voegt ze eraan toe. “Coupe glazen, aan de andere kant, zorgen voor het tegenovergestelde; de extra brede mond van het glas stelt de Champagne teveel bloot aan de lucht waardoor de bubbels te snel ontsnappen. Hierdoor mis je een deel van de aroma’s”.

2) Je drinkt Champagne alleen bij fijne, delicate gerechten.

Champagne, en Rosé Champagne in het bijzonder, lijken de perfecte begeleider bij fijne en delicate gerechten, maar smaken het best bij zout en vettig eten. Dus drink het gerust bij gegrilde kip, hotdogs en patat. Doen!

3) Je doet teveel in je glas.

Vul je een glas tot meer dan een derde, dan zorgt dat ervoor dat de Champagne te snel opwarmt waardoor je niet van de frisheid van de gekoelde drank kan genieten.

slide_362496_4076685_free  slide_362496_4076217_free

4) Je opent de fles verkeerd.

Deze drie stappen zorgen voor totale controle over de Champagne fles: Plaats je duim bovenop de muselet (het ijzeren kapje over de kurk), draai de muselet los maar houdt hem nog over de kurk heen, en draai de fles weg van de kurk (in plaats van de kurk weg van de fles). Tadaaa!

5) Je bewaart de Champagne te lang in de koelkast.

Bewaar de fles op een koele en donkere plaats, behalve als je de Champagne binnen 3-4 dagen wil drinken. “Als je de fles weken lang in de koelkast bewaart, kan het een probleem worden omdat het niet vochtig genoeg is in een koelkast en de kurk hierdoor zou kunnen uitdrogen,” zegt Losfelt. “Zodra de kurk uitdroogt, komt er ruimte in de afdichting tussen de fles en de kurk waardoor de Champagne zal oxideren; hierdoor veranderen de aroma’s dramatisch.”

6) Je houdt het glas niet vast bij de steel.

De juiste temperatuur van Champagne is ontzettend belangrijk om alle smaken en aroma’s ten volle te kunnen proeven. Als je het glas bij de kelk vasthoudt, zal door de warmte van je hand de Champagne te snel opwarmen.

7) Je drinkt Champagne alleen bij speciale gebeurtenissen. 

Champagne drink je allang niet meer alleen bij formele of feestelijke gebeurtenissen. “Niet teveel over Champagne nadenken – maar er gewoon van genieten,”zegt Losfelt.

“En als je nu een fles Champagne in je koelkast hebt, wacht dan niet op die speciale gebeurtenis….Je zal merken dat door het openen van de fles, de speciale gebeurtenis naar jou toekomt.”

 

BRON: The Huffington Post, door Rebecca Shapiro (08-14-2014).

Een gedachte over “Champagne; de 7 valkuilen

  1. Bedankt voor de fijne uitleg! Was niet op de hoogte dat een flute eigenlijk niet het geschikte glas is, scheelt toch weer in de smaakbeleving dus. Met nummer 7 ben ik het helemaal eens, om het alleen te drinken bij speciale gelegenheden is natuurlijk zonde.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s