De Suzuki Fruitvlieg; bedreiging voor de wijnoogst

image-3988127  images

Gistermiddag was ik op bezoek tijdens de Open Dag bij Wijngaard Saalhof in Wognum (vlakbij Hoorn, Noord-Holland). Natuurlijk ook de rondleiding gedaan, altijd leerzaam! Op zich was ik best wel bekend met alles wat de enthousiaste medewerker ons vertelde, totdat hij ons vertelde dat zij de laatste dagen als een speer de Pinot Noir geoogst hebben in verband met de Suzukivlieg die was aangetroffen op de druiven. De Suzukivlieg? Nog nooit van gehoord!

Er werd ons kort verteld dat deze vlieg eieren legt in de druiven en dat de larven dan de druif van binnen uit opvreten. Weg druif. Best wel heftig dus als je het afgelopen wijnjaar je hele hart en ziel hebt gelegd in het laten groeien van prachtige druivenstokken met mooie druiventrossen eraan. Zijn ze zo’n beetje op het punt dat ze oogstklaar zijn, vind je ineens die …vlieg. Thuis ging ik meteen op onderzoek uit, hier moest ik meer van weten! De Suzukivlieg…

…is eigenlijk maar een klein en ordinair fruitvliegje. De volwassen dieren hebben het typische uiterlijk van de fruitvlieg: ze zijn 2-3 mm lang, met rode ogen en een lichtbruin achterlijf met zwarte strepen. De mannen (foto links boven) hebben zwarte vlekjes op de vleugels, en de vrouwen (foto rechts boven) hebben een legboor, een soort zaagje/boortje achter op de kont. Hiermee doorboren zij de druif om er eitjes in te leggen. Oorspronkelijk komt deze vlieg uit Zuid-Oost Azië. De eerste melding in Europa kwam in het najaar van 2008 uit Spanje, kort daarna uit Italië en Frankrijk. In 2011 volgden Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en België. En sinds 2012 dus ook in Nederland. Naar verwachting is het Nederlandse klimaat geschikt voor de soort om zich te handhaven, met zachte winters en koele vochtige zomers. Ook is er genoeg vers zacht fruit, dus het lijkt erop dat zij zich hier prima gaan vermaken…helaas!

Fruitvlieg

De Suzuki-fruitvlieg is zo schadelijk omdat zij anders dan de meeste andere soorten eieren kan leggen in onbeschadigde rijpende vruchten (dit in tegenstelling tot andere fruitvliegen die eieren leggen op beschadigd overrijp fruit). De larven vreten zich een weg door het vruchtvlees, waardoor hier zachte plekken in ontstaan en snel het rottingsproces begint. Het fruit wordt daardoor zuur en is niet meer eetbaar. Zure druiven verpesten de smaak van de wijn. Ze komen vooral af op rode druiven, en minder op de witte.

Omdat er nog veel onduidelijk is over deze  fruitvlieg is er nog geen sluitende methode om het beestje te bestrijden. In de praktijk betekent dit dat wijnboeren (en fruittelers) hun fruit zorgvuldig moeten checken en selecteren. Dit jaar is vanuit de Europese Unie een speciaal beheers- en bestrijdingsproject gestart om meer grip te krijgen op de fruitvlieg. Laten we hopen dat dit gaat lukken!

 

BRON: Gewasbescherming / jaargang 44 / nummer 3 / juli 2013

Plaats een reactie