De Beaujolais Primeur 2014 is er!

beaujolais-nouveau-2014  downloads (3)

Jaja, het is weer de derde donderdag van november dus dè dag van de Beaujolais Primeur 2014, of zoals de Fransen het noemen; de Beaujolais Nouveau! Een jonkie, een wijn van de eerste persing, met veel fruit, heerlijk sappig en lekker fris. Een wijn die het best tot zijn recht komt als je hem koel drinkt, op ongeveer 12-14 ºC, zodat juist zijn volle fruitigheid en frisheid het best tot zijn recht komt. Het is geen bewaarwijn, dus je drinkt hem het liefst a) nu, of in ieder geval, b) binnen een jaar (omdat hij anders juist dat fijne fruitige en frisse verliest, en dat zou zonde zijn). Wat is er nu zo bijzonder aan deze jonge wijn? 

De ‘Macération Carbonique’ 

De Beaujolais wordt gemaakt van Gamay-druiven, vroegrijpende druiven, die toegankelijke, fruitige wijnen geven, met weinig tannine en een niet al te hoog alcoholpercentage. De druiven voor deze wijn worden slechts een maand of twee van tevoren geplukt, met de hand, zodat de trossen zo min mogelijk kneuzen.

Na de oogst worden de druiventrossen, met steeltjes en al, meteen in grote vaten van cement of roestvrijstaal gedaan. De onderste druiven worden door het gewicht van de andere druiven geplet waardoor deze geplette druiven beginnen te gisten. Tijdens het gistingsproces komt er koolzuurgas vrij, waardoor de bovenste druiven in het gas terechtkomen. Nu beginnen deze bovenste druiven te gisten in hun schil. Dit proces heet macération carbonique (maceratie onder koolzuur). Hierdoor ontstaan de typische aroma’s van rood fruit.

Malolactische gisting

De druiven bestemd voor Beaujolais Primeur fermenteren slechts 4 dagen op deze manier. Na het gistingsproces worden de druiven geperst. Daarna blijven de Primeur-wijnen 2 maanden liggen. De scherpe appelzuren in de wijn worden in die periode door bacteriën omgezet in zachtere melkzuren. Dit proces wordt malolactische gisting genoemd. Ten slotte wordt de Beaujolais Nouveau gebotteld. Druiven die langer gisten, worden verwerkt tot Beaujolaiswijnen die langer bewaard kunnen worden.

Traditie

Beaujolais Nouveau kent een traditie die teruggaat tot de 19e eeuw. Het was toen gebruikelijk in de Beaujolais om de eerste wijnen van de oogst zo snel mogelijk op de markt te brengen in Lyon en Parijs. De wijn werd meteen na de pluk van de druiven in houten vaten per koets of per boot getransporteerd. Vaak voltrok de gisting zich pas tijdens het transport. Tegenwoordig gist de wijn eerst voordat hij gebotteld en vervoerd wordt.

Marketing

De Beaujolais Primeur is één van de grootste marketingsuccessen in de wijnwereld. Is of was? Want de laatste jaren is de populariteit afgenomen. De wijnhuizen proberen door de teruglopende populariteit van de Beaujolais Primeur de aandacht te verschuiven naar de betere Beaujolaiswijnen, de cru’s, die langer houdbaar zijn en vaak ook houtrijping krijgen. Klik hier voor meer info over de Beaujolais en de wijnen.

Laat een reactie achter en win!

Bu7W3_1IYAIPnZp-e1407947022215-620x310

Omdat ik niet iemand ben die graag een feestje overslaat, en ook houd van bepaalde tradities (vooral als die samengaan met lekker eten en goede wijn), vier ik vandaag het feestje van de Beaujolais Primeur mee! En jij? Heb jij ervaringen met de Beaujolais Primeur, goed of slecht? Misschien ga je na dit artikel ook op zoek? Of heb je de Beaujolais Primeur 2014 al gedronken? Laat het weten in een reactie onder dit artikel. Onder de reacties verloot ik een een kaartje voor de film “Pak van mijn Hart”, de nieuwe Nederlandse feelgood movie (geldig in alle bioscopen van Nederland zolang de film wordt vertoond).

2 gedachtes over “De Beaujolais Primeur 2014 is er!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s