Wijnbouw onder de Romeinen

vino-romano-1

Onder de Romeinen kende de wijnbouw een periode van grote bloei. Rare jongens Obelix? Vandaag de dag zijn we er maar al te blij mee in Europa! In mijn artikel de “De Egyptenaren en Grieken” schreef ik dat rond 600 voor Christus in Italië al zoveel wijngaarden waren dat het “Onotria”, oftewel land van de wijn werd genoemd. De wijnstok was daar namelijk terecht gekomen door de reislustige Grieken en Phoeniciërs (bewoners van het huidige Libanon). Maar het waren de Romeinen die voor de verspreiding van de wijncultuur in het grootste deel van Europa hebben gezorgd. Hoe kwam die grote bloei tot stand? 

De  Romeinen dronken wijn in grote hoeveelheden. Niet alleen om van te genieten maar ook uit noodzaak; water zat vol met ziektekiemen dus was wijn het veiligst om te drinken. Op de veldtochten plantten de Romeinen in de bezette gebieden wijngaarden aan om hun legers van wijn te kunnen voorzien. Vanwege de bacteriedodende eigenschappen van wijn werd zo ook voorkomen dat de soldaten ziek werden. De wijn vloeide echter ook rijkelijk op de uitbundige overwinningsfeesten van de Romeinse keizers en hun veldheren. Hoewel ze echte liefhebbers waren, dronken ze de wijn niet puur; wijn werd vaak gemengd met water.

Groei van het Romeinse Rijk en wijnbouw

Het Romeinse Rijk groeide gestaag, misschien wel mede dankzij wijn, wat werd gebruikt als medicijn en genotsmiddel. De Romeinen waren ook de eersten die bepaalde wijnen met naam en toenaam vermeldden, met als beroemdste de Falerner; een witte wijn die werd gemaakt van de druif Amimeum. De Galliërs waren er gek op! In scheepswrakken op de bodem van de Middellandse zee, zijn veel grote amforen teruggevonden die de wijn bevatten die de Romeinen verhandelden met De Galliërs. Het ging overigens wel vaak om wijnen die met allerhande middelen ‘op smaak’ gebracht werden. Hoe men een wijn op een natuurlijke manier kon conserveren wist men niet. Toevoeging van honing, kruiden (à la glühwein) of hars (zoals nog altijd in retsina*) bood echter uitkomst.

130831_308438_Proconsulaten_en_veroveringen_Wit

Vrijwel alle klassieke Europese wijngebieden hebben hun ontstaan aan de Romeinen te danken. Vooral in Gallië (nu: Frankrijk) herinneren veel namen aan de Romeinse overheersing; Juliénas (Beaujolais) verwijst naar Keizer Julius Caesar en Vosne Romanée komt van “voie romaine”, wat romeinse straatweg betekent. Na de val van het Romeinse rijk in 476 na Christus hield de export van wijn op. Dit betekende ook het verval van de wijnbouw; de meeste wijngaarden werden vernietigt door de Germanen en de Moren.

Hoe de wijnbouw dit overleeft lees je de volgende keer! To be continued… 😉

* Retsina: een populaire wijnsoort (meestal witte wijn) met een harssmaak en een erkend streekproduct in Griekenland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s