Mousserende wijnen

button  flacon

Niets ademt vanuit zichzelf al zoveel luxe en klasse uit als de naam Champagne. De naam alleen al doet mij denken aan mooie jachten, privé vliegtuigen en supersterren. Aan wuivende palmbomen, butlers en rijen sportauto’s voor de deur van een of andere monumentale villa. We drinken een glas bubbels allang niet meer alleen bij oud & nieuw, maar grijpen steeds meer momenten aan om ervan te genieten; en niet alleen van luxemerk Champagne, maar ook van andere mousserende wijnen zoals Cava en Prosecco. Maar wat is nu het verschil? 

De Bubbels

Hoe de bubbels in de wijn komen, en zelfs de grootte van de bubbels, heeft alles te maken met de manier waarop de mousserende wijn gemaakt wordt. Hieronder, in het kort, de verschillende methoden:

1. Méthode traditionelle, de klassieke methode en het meest arbeidsintensief en kostbaar:

  • De wijnmaker maakt eerst een witte basiswijn.
  • Van verschillende basiswijnen van verschillende druivensoorten wordt een assemblage (blend) gemaakt.
  • Deze assemblage wordt in een fles gedaan en er wordt een mengsel van wijn, suiker en geselecteerde gistcellen aan toegevoegd waardoor de tweede gisting op gang komt. Omdat de fles is afgesloten met een kurk kan het koolzuur wat ontstaat bij de gisting niet ontsnappen en voilà, er ontstaan bubbels! Zijn de gistcellen uitgewerkt dan sterven zij af en vormen een laag bezinksel (de lie). Hoe langer de wijn hierop ligt, hoe meer smaak en hoe hoger de kwaliteit. Champagne moet minimaal 15 maanden rijpen!
  • Na de rijping wordt het gistbezinksel verplaatst naar de hals van de fles door het steeds rechter overeind zetten van de fles.
  • De hals van de fles wordt bevroren en de kroonkurk wordt verwijderd; door de enorme druk in de fles schiet de ijsprop van bezinksel uit de fles. Omdat hierbij ook wat wijn verloren gaat vult men de fles aan met een suikeroplossing. Door dit mengsel zoet of minder zoet te maken bepaalt men de uiteindelijke smaak van de wijn: van extra droog tot extra zoet. *De bubbels die ontstaan door deze methode zijn klein en fijn.

2. De Tank- of Charmat Methode, minder arbeidsintensief en een proces van een paar maanden:

  • De wijnmaker maakt een basiswijn in een grote roestvrijstalen tank
  • De tweede gisting vindt plaats in deze tank, bubbels ontstaan omdat het koolzuur niet kan ontsnappen.
  • Het bezinksel zakt naar de bodem van de tank. Doordat de wijn minder contact heeft met het bezinksel is de smaak minder interessant.
  • Na de rijping kan men de heldere wijn met bubbels makkelijk afpompen; het bezinksel blijft achter in het vat.
  • De wijn wordt onder druk gebotteld. *De bubbels zijn wat groter en minder fijn als de bubbels gemaakt volgens de traditionele methode.  

3. De Fietspomp methode of Carbonisatie, de snelste en goedkoopste methode: net als bij frisdranken maakt men de bubbels simpelweg door het toevoegen van koolzuur aan een (goedkope) witte wijn.     *De bubbels zijn hard, bruisend en verdwijnen snel.

9df449d2c9230bc968257022ed3fbd87

Weetjes

Champagne: mag alleen champagne heten als de wijn uit de Champagnestreek komt, de champagne volgens de traditionele methode is gemaakt èn minstens 15 maanden heeft gerijpt. De meest gebruikte druiven zijn Chardonnay (wit), Pinot Noir en Pinot Meunier (blauw). Alle mousserende wijn die buiten de Champagnestreek wordt gemaakt heet Crémant, en wordt in Frankrijk meer of bijna net zoveel verkocht als Champagne. Een prima alternatief dus (en vaak goedkoper!).

Cava: is mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt volgens de traditionele methode en uit een mengsel van het sap van de Spaanse druiven Xarello, Macabeo en Parellada bestaat, ook al worden er soms andere rassen gebruikt. De tweede rijping op fles van cava moet minstens 9 maanden zijn.

Prosecco: is afkomstig uit het noordwesten van de Veneto-streek in Italië en wordt gemaakt van de druif Glera. Wegens commerciële redenen die te maken hebben met het toekennen van de DOC en DOCG status in 2009 mocht de naam van de druif Prosecco niet meer gebruikt worden. Weet je wel meteen waar de naam Prosecco vandaan komt :-). Het grootste deel van de Prosecco wordt gemaakt volgens de minder intensieve  tank- of Charmat methode. Er zijn twee soorten Prosecco: frizzante en spumante. Frizzante houdt in dat de druk in de fles lager is en de bubbeltjes lichter. De flessen worden afgesloten met een kurk en een touwtje. Spumante betekent dat de  druk in de  fles meer dan drie bar is. Deze flessen hebben daarom een champagnekurk met metalen vlechtwerk. Spumantes hebben fijnere belletjes, meer smaak en meer complexiteit door een langere en intensievere contacttijd tussen gist en wijn in de fles.

Behalve Champagne, Cava en Prosecco zijn er nog veel meer mousserende wijnen uit landen als Duitsland en Oostenrijk, maar ook uit de “Nieuwe Wereld”. De verschillen in kwaliteit en smaak zijn groot. Vraag vooral advies in je wijnwinkel. Proost!

I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it if I am; Otherwise I never touch it – unless I’m thirsty. (Lilly Bollinger van Champagnehuis Bollinger over Champagne, 1899-1977)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s