Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014

Logo open dag 2014 bijgesneden KLEIN

Op 20, 21, 27 en 28 september houden onze wijngaarden open dag. Onze? Ja, onze. Want ons landje, ons aller Nederland, telt bijna 200 wijngaarden, variërend in grote van 150 vierkante meter tot 6 hectare. Meer dan 60 van deze wijngaarden openen tijdens de open dagen hun poorten zodat iedereen een kijkje achter de schermen kan nemen.

Even wat Nederlandse wijnweetjes:

  • Vanaf de jaren negentig heeft de wijnbouw in Nederland een grote vlucht genomen door de ontwikkeling van druivenrassen die vroeg rijp zijn. Door die vroegrijpheid heeft de wijnbouw zich kunnen verplaatsen naar het noorden en is wijnbouw nu zelfs mogelijk in Denemarken en Zweden!
  • Vanwege de regen in Nederland waren de druiven behoorlijk in trek bij schimmels (zoals meeldauw) en werd er vroeger flink op los gespoten met allerlei enge schimmeldodende goedjes. Wegens de schimmeltolerante rassen die ontwikkeld zijn en de Nederlandse regelgeving die het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoveel als mogelijk beperkt is het mogelijk dat de wijngaarden vandaag de dag zo groen mogelijk werken. Steeds meer Nederlandse wijngaarden produceren biologische wijn en hebben dan ook het EKO-keurmerk.
  • De Nederlandse wijngaarden produceren samen meer dan 1 miljoen liter wijn; rood, wit, rosé en mousserende wijn.
  • De meeste wijngaarden bevinden zich in Limburg en Gelderland.
  • De kwaliteit van de wijn in Nederland is de laatste jaren sterk gestegen en scoort steeds hoger bij keuringen in binnen- en buitenland.

De open dagen maken deel uit van de Nationale Wijnweek, die duurt van 17-28 september. Voor de agenda, die bol staat van de activiteiten, en voor het overzicht van de deelnemende wijngaarden per provincie, klik hier.

Afsluitend vinden in Groesbeek de Nederlandse Wijnfeesten plaatst.  Achter de schermen wordt al hard gewerkt aan de achtste editie vol met verrassende wijnen en spijzen, sfeervolle muziek en mooie momenten op 26, 27 en 28 september. Klik hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s