De Egyptenaren en Grieken

Wijnbouw Egypte

In mijn artikel ‘Waar het ooit begon’ heb ik kort beschreven dat de wijnbouw is ontstaan in het oosten, om precies te zijn Georgië, en dat de druivenstok zich daarna via het oosten verspreidde naar het westen. Deze keer zal ik beschrijven welke rol de oude Egyptenaren en Grieken hadden in de geschiedenis van de wijnbouw. Daar gaan we dan.

In Egypte is de wijnbouw al ongeveer 5000 jaar bekend. Zoals ik al liet doorschemeren in ‘Waar het ooit begon’ hielden die oude Egyptenaren wel van een ‘glaasje’, met grote regelmaat genoten zij van wijn en bier. De prijs van wijn was echter veel hoger, waardoor wijn voornamelijk door de rijke stinkerds van Egypte werd gedronken, waaronder de Farao’s. Bier was voor het gewone volk. Door de vele muurschilderingen en reliëfs op grafstenen die gevonden zijn is veel bekend geworden over de wijnbouw in die tijd. 

All the old paintings on the tombs
They do the sand dance don’t you know
If they move too quick (oh whey oh)  
They’re falling down like a domino 
(Of waren ze gewoon dronken? 🙂 Uit ‘Walk like an Egyptian’, the Bangles)

Eén van de eerste heersers van Egypte, Farao Serket, werd rond 3150 v.Chr. met 700 amfora’s wijn (een aardewerk kruik met twee oren en uitlopend in een punt) als grafgeschenk bijgezet. Ook Toetankhamon (ca 1330 v.Chr.) liet een aantal amfora’s met wijn bijzetten. Destijds dacht men namelijk dat wijn een noodzaak was voor een goed leven na de dood, dus hupsakee, in de grafkelder ermee. Op de amfora’s stond keurig de naam van de wijn en het jaar beschreven, net als de wijngaard en de naam van de wijnboer. Meestal waren dit rode wijnen, al heeft men vrij recent na het onderzoeken van de amfora’s van koning ‘Toet’ ontdekt dat er ook witte wijnen bij zaten. Hoe kwam het nou dat je dat niet meteen kon zien? Juist, de kleur van de wijn stond niet vermeld op de buitenkant en door een aardewerk kruik kun je niet kijken. Best dom eigenlijk om de kleur er niet op te zetten. Kregen ze witte wijn bij het wilde zwijn. Of rood bij vis. Afijn, verder liggen ze er wel lekker bij in hun grafkelder.

Dionysos

De Griekse cultuur bracht de wijn pas onder de gewone mensen. Wijn werd niet alleen dagelijks gedronken, maar ook gebruikt tijdens religieuze rituelen en begrafenissen. Ook hadden zij hun eigen god: Dionysos (in het latijn: Bacchus). Elk jaar in februari werden er grote wijnfeesten ter ere van Dionysos gehouden waarbij de wijn rijkelijk vloeide. Wijn die zij trouwens niet puur dronken maar aanlengden met water. De Grieken, reislustig als zij waren, onderhielden goede handelsbanden met andere landen rondom de Middellandse Zee. Zij brachten daar dus ook de druivenstok. In het zuiden van Italië waren in 600 v.Chr. zoveel wijngaarden dat het ‘Oinotria’ werd genoemd, wat letterlijk betekent: het land van de wijnstokken die aan palen groeien.

Weer later namen de Romeinen de rol over van de Grieken en zorgden zij voor de verdere verspreiding van de druivenstok over bijna heel Europa. Meer hierover een volgende keer!

P.S. Vandaag de dag hebben wij hier in ons kikkerlandje ook een heel tof wijnfestival vernoemd naar de god van de wijn: Het Bacchus wijnfestival, in 2014 op 5, 6 en 7 september. Voor meer info klik hier.

Een gedachte over “De Egyptenaren en Grieken

  1. Pingback: Wijnbouw onder de Romeinen | Wijnologie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s