Wijnweetje: Biodynamische wijn

sulfiet vrije wijn

De supermarkten liggen er vol mee: duurzame en biologische producten. Producten gemaakt met respect voor de natuur en de dieren, zonder chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en preventieve antibiotica.  Veel mensen die ik ken roepen meteen: “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” en slaan met harde feiten op tafel om dat “hele biologische gedoe” van tafel te vegen. Want eerlijk is eerlijk, ook wij eten thuis zoveel mogelijk biologisch. Als je dat al een dingetje vindt, het kan nog erger. Er worden namelijk wijnen gemaakt waarbij de wijnboer rekening houdt met de stand van de maan en sterren, de zon en andere kosmische krachten; de Biodynamische wijnen. Jomanda is back in town! Of toch niet?

Laten we om dat te kunnen bepalen eerst eens kijken hoe de biodynamische wijnbouw is ontstaan en wat het nu precies inhoudt. De biologische landbouw komt voort uit de leer van de Duitse filosoof Rudolf Steiner (1861-1925).  In 1924 gaf hij een aantal voordrachten aan lokale boeren, als reactie op de bezorgdheid over de uitvinding van kunstmest. Zijn gedachte was dat in de natuur en de kosmos alles met alles in verband staat en dat het aan de mens is om dat fragiele evenwicht te respecteren. De natuur deelde hij op in vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Ook de druivenstok bestaat volgens de antroposofie uit deze elementen: het wortelstelsel (aarde), blad (water), bloem (lucht) en vrucht (vuur).

Maar hoe werkt dat nu? Een paar voorbeelden. Biodynamische boeren gebruiken naast organische mest ook speciale preparaten. Een voorbeeld van zulke preparaten is “preparaat 500”: in het najaar worden koehoorns met koemest gevuld en op de akker (40 tot 60 centimeter diep) ingegraven. In het voorjaar wordt de mest weer opgegraven en in water verdund, waarna de boer het preparaat kan verspreiden over de wijngaard. De stand van de sterren wijst de ideale zaaimomenten aan. Bij het oversteken van wijnen van het ene vat naar het andere vat houdt men rekening met de stand van de maan. En bij volle maan heeft de aarde meer aantrekkingskracht (denk aan eb en vloed) en werkt men bijvoorbeeld aan de bodem. De temperatuur van de gisting wordt niet gemanipuleerd, er worden geen enzymen en aromatische fabrieksgisten toegevoegd, en sulfiet (een bewaarmiddel dat de wijn beschermt tegen oxidatie en bacteriën) wordt slechts in kleine mate gebruikt.

Zweverig? Ja, best wel. Toch zijn er een groeiend aantal wijnboeren die met liefde eerst hun geitenwollen sokken aantrekken voordat zij in de klompen schieten. Alle gekheid op een stokje, feit is wel dat er ook grote en beroemde wijnhuizen zijn die op deze biodynamische wijze werken, zoals Romanée-Conti in de Bourgogne. Inmiddels is de algemene kijk op biologische en biodynamische producten veranderd en worden deze door steeds meer mensen en wijnproducenten meer dan gewaardeerd.

Hoewel er dus veel pluspunten zijn (milieuvriendelijker, gezonder voor de drinker en meer zuivere wijnen), zegt dat verder niks over de smaak. Die hangt, net als bij niet-biodynamische wijnen, nog steeds af van je eigen smaak, de ligging van de wijngaard en de skills van de wijnmaker. Het drinken van een biologische of biodynamische wijn is wel, met deze kennis, net even meer speciaal en bijzonder. En dat is ook wel wat waard, toch?

 

Je kunt biodynamische wijnen herkennen aan het Demeter keurmerk. Demeter is in de Griekse Mythologie de godin van de landbouw en vruchtbaarheid.

logo-stichting-demeter

2 gedachtes over “Wijnweetje: Biodynamische wijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s